צולל ביצות

Heading
שם מדעי
Aythya nyroca
מחלקה
עופות
מבנה חברתי
להקה
זמן פעילות
פעיל יום
מזון
צמחוני
צמחי מים וגדה שונים
סכנות

ציד, ייבוש ביצות והרס בתי גידול, ואיטום חלק ממאגרי המים בישראל באמצעות יריעות פלסטיק המונעות התפתחות צמחיית גדה.

תוכנית שימור בגן:
בשנת 2015 בקעו בגרעין הרבייה שבגן החיות 32 צוללי ביצות. כל הפרטים שבקעו שוחררו אל הטבע –24 בשמורת החולה, 22 בשמורת עינות גבתון ו-6 פרטים בעמק צרעה. כל המיזם נערך בשיתוף עם רשות הטבע והגנים. בגן החיות מקווים שזוהי תחילתה של תוכנית ארוכת טווח לריבוי והשבה לטבע של צוללי הביצות. מיזם זה ילווה במחקר ובמעקב אחר הברווזים ובתוכנית חינוך והעלאת המודעות, לצורך בשמירה על בתי הגידול הלחים. אנו מקווים לראות את התאוששותו של המין בישראל. הפרויקט נערך בשיתוף עם ארגון גני החיות העולמי (פרויקט מספר 13010).
שעת האכלה/העשרה
This is some text inside of a div block.
איזור מחיה ותפוצה
אסיה אפריקה ואירופה
מקווי מים בדרום מערב אסיה, אירופה וצפון אפריקה
מצב שימור
NT
חסר מידע
DD
לא בסיכון
LC
בסיכון נמוך
NT
עתידו בסכנה
VU
בסכנת הכחדה
EN
בסכנת הכחדה חמורה
CR
נכחד מהטבע
EW
נכחד
EX
תמונת מצב
NT
בעולם
This is some text inside of a div block.
בארץ
בתנך
משקל
1
-
1
קילו
תוחלת חיים בטבע
8
שנים
מעניין לדעת
  • צולל הביצות הוא ברווז בצבע חום ערמוני. לזכרים עין לבנה וברורה (לכן הוא נקרא גם ברווז לבן עין). הם ניזונים בעיקר מצמחי מים אך גם מחרקים ודגים קטנים, אותם הם תופסים בצלילה, לעיתים עד לעומק של עשרה מטרים. אזורי המחייה שלהם כוללים אזורי מים בעלי צמחייה גבוהה. לרוב הקינון נעשה על גבי השיחים או על הקרקע של גדות המים. אזורי הקינון שלהם נפרשים מדרום ומזרח אירופה ועד מערב אסיה והם נחשבים לעופות שנודדים. בחורף הם יוצרים להקות גדולות לעיתים גם עם ברווזים אחרים.
  • צולל הביצות נמצאים בסכנה בשל הרס בתי הגידול שלהם שבהם בריכות רדודות המוקפות בצמחייה עשירה. בתי גידול לחים מאוימים והולכים ונעלמים בארץ ובעולם מסיבות רבות וביניהם התייבשות,  הרס ושריפה של צמחייה, כיסוי מקווי מים מתוקים ושולי בריכות דגים, מינים פולשים ומתפרצים וציד והפרעה לקינון על ידי סירות דיג שגורמות לנטישה של הקן.
  • אוכלוסיית המין נמצאת בירידה ובאירופה אף נרשמה ירידה של כ-20 אחוז ב-8 מדינות. המין מצוי במספרים קטנים במספר מדינות במזרח התיכון. בספר האדום של המינים נמצא המין תחת ההגדרה של "קרוב לאיום" . למרות שהוא רשום כמין מוגן ב-15 מדינות באירופה וכמין מוגן מציד ב-6 מדינות נוספות הוא לא קיבל תשומת לב בינלאומית מספקת. ברמה לאומית מספר מדינות דווקא פועלות לשימור המין, כך למשל בבולגריה יש ניסיון לשמר את בתי הגידול של צולל הביצות ואילו באיטליה מתקיימת תוכנית השבה לטבע.
  • ברווזים אלה נעלמו מהטבע בישראל כמקננים, בשל הרס בתי גידול מימיים. בשנת 2010 החל גן החיות התנ"כי בתוכנית רבייה כשהוקם גרעין רביה של 4 ברווזים שהגיעו מגן חיות בצרפת. הקבוצה ממשיכה להתרבות ולהטיל ביצים מדי שנה. בשנתיים האחרונות החל פיילוט של השבה לטבע עם שחרורם של 9 פרטים לאגם המים של גן החיות. למרות שהברווזים שוחררו לחופשי הם בחרו להישאר באגם (סביר להניח בשל הנגישות למזון). ביוני האחרון בקעו 21 ביצים. האפרוחים הושארו עם הוריהם עד אמצע אוקטובר, אז הם סומנו בסימון מיוחד על המקור לקראת שחרורם לטבע. בדרך כלל סימון עופות נעשה על הרגל בטבעות זיהוי שעוזרות לחוקרים ואקולוגים לעקוב אחר מצבם, אך במקרה של עופות צוללים טבעת הזיהוי איננה מתאימה בגלל שרגליהם נשארות רוב הזמן מתחת למים. לכן פותחה בפורטוגל שיטה מיוחדת של סימון בטבעת מיוחדת על המקור. הטבעת מותאמת אישית לכל ברווז ונקשרת בעזרת חוט ניילון מיוחד למקור. הטבעת איננה מפריעה לברווז בשום פעילות יומיומית כמו רבייה או אכילה. הטבעת ניתנת לקריאה מרחוק ולכן היא מפחיתה את הצורך בתפיסה של הברווזים, שהינם רגישים מאוד ללחץ ויכולים בקלות לקבל התקף לב. עובדי גן החיות עובדים על פי פרוטוקול מהיר ומיוחד שנועד כדי להוריד למינימום את הצורך במגע מלחיץ עם הברווזים.

צילום: אביטל פז