נמר פרסי

Heading
שם מדעי
Panthera pardus saxicolor
מחלקה
יונקים
מבנה חברתי
יחידאי
זמן פעילות
פעיל לילה
מזון
טורף
טורף על. ניזון מבעלי חיים גדולים כחזירי בר, כבשי בר, צבאים, איילים ובעלי חיים קטנים יותר כמו דרבנים וארנבות.
סכנות

ציד, הרס בתי גידול, חיכוך עם האדם.

תוכנית שימור בגן:
שעת האכלה/העשרה
איזור מחיה ותפוצה
אסיה ואירופה
תמונת מצב
בסכנת הכחדה EN
בעולם
נכחד מהטבע EW
בארץ
בתנך
הנמר מופיע מספר פעמים בתנ"ך. "הֲיַהֲפֹךְ כּוּשִׁי עוֹרוֹ וְנָמֵר חֲבַרְבֻּרֹתָיו?" "גַּם אַתֶּם תּוּכְלוּ לְהֵיטִיב לִמֻּדֵי הָרֵעַ."(ספר ירמיה, פרק י"ג, פסוק כ"ג)
משקל
40
-
60
קילו
תוחלת חיים בטבע
שנים
אורך הגוף נע בין 160-250 ס"מ. משקל הזכר יכול להגיע ל-90 ק"ג, הנקבות קטנות יותר.
מעניין לדעת
  • הנמר הוא אחד המינים המגוונים והמעניינים מבין החתולים הגדולים. הנמרים הם בעלי התפוצה רחבה ביותר וניתן למצאם באסיה, אפריקה והמזרח התיכון. בית הגידול שלהם מגוון – מפסגות הרים דרך יערות גשם ועד למדבר ולסוואנה. צבעם – גוני צהוב עם חברבורות שחורות אם כי לעיתים מופיעים פרטים שחורים לגמרי (שגם להם יש חברבורות, אך קשה להבחין בהן).
  • הנמרים ידועים ביכולתם המופלאה לתפוס טרף גדול וכבד ולהעבירו למרומי העץ ושם, הרחק מקרבתם של טורפים אחרים, הם יאכלו את טרפם בשלווה. הנמרים הם היחידים המציגים התנהגות זו. מרבית פעילותם הנמרים היא בלילה.
  • תקופת הריון של כ – 90 עד 100 יום, הנקבה ממליטה שגר של בין 1-4 גורים, אשר יישארו בקרבתה כשנה. תוחלת החיים של הנמרים היא עד 15 שנה בטבע, אך הם יכולים לחיות מעל 20 שנה בשבי. הסכנה הגדולה האורבת לנמרים כיום היא האדם, אשר צד אותם (לשם פרוותם), הורס את בתי הגידול ומרעיל אותם. הנמרים מהווים איום על המשק החקלאי של האוכלוסיות האנושיות. בעשרים השנים האחרונות חל שינוי ביחס הציבור כלפי לבישת פרווה של בעלי חיים, דבר שהפחית את פעילותם של ציידי הנמרים, אך למרות זאת מצבם עדין מאוד.
  • בישראל חיו שני תתי מינים שונים – הנמר הצפוני או הגלילי שחי באזורים מיוערים בהרי ירושלים, השומרון, הגליל, הכרמל והגולן.  נמר זה שהיה גדול וכבד נכחד בשנות ה-60 אז ניצוד הנמר האחרון. נמר המדבר הוא תת המין הקטן ביותר ומשקל הזכר מגיע ל-40 ק"ג ואילו הנקבות מגיעות ל-20 ק"ג בלבד. המין עדיין חי בטבע באזור הנגב אך ככל הנראה נכחד ממדבר יהודה. בשנות ה-70 וה-80 הייתה אוכלוסייה של נמרים במדבר יהודה שתועדה על ידי זואולוגים ואנשי רשות הטבע והגנים אך בשל סיבות שונות (דריסות, קרבה גנטית, מיעוט נקבות) נעלמו הנמרים כמעט לחלוטין. מחקרים אחרונים מעריכים את מספרם של הנמרים בנגב ב-8-10 נמרים.
  • ריבוי הנמר הפרסי נעשה כחלק מתוכנית ה-EEP  של ארגון גני החיות האירופאי. הזכר הגיע אלינו לאחרונה מגן החיות של רומא ואנו מקווים כי יצליח להתרבות עם הנקבות.
  • חי כיום באירן, אפגניסטן וחלקים מטורקמינסטן ותחום תפוצתו מגיע גם מערבה לכיוון הקווקז ומזרח טורקיה. בעבר, כנראה, השתרעה תפוצתו גם דרומה לכיוון המזרח התיכון ולכן זהו כנראה תת המין שחי בגליל ובגולן עד לפני כחמישים שנה. הנמר הפרסי חי באזורים הרריים (עד גובה של 3,800 מטר) מיוערים.

צילום: שי בן עמי