מנדריל

Heading
שם מדעי
Mandrillus sphinx
מחלקה
יונקים
מבנה חברתי
קבוצה
זמן פעילות
פעיל יום
מזון
אוכל כל
סכנות
תוכנית שימור בגן:
שעת האכלה/העשרה
איזור מחיה ותפוצה
אפריקה
יערות הגשם של קמרון וגבון במערב אפריקה
תמונת מצב
עתידו בסכנה VU
בעולם
אינו ישראלי
בארץ
בתנך
הקופים מופיעים בתנ"ך פעם אחת :"אחת לשלוש שנים תבוא אוני תרשיש, נושאת זהב וכסף, שנהבים וקופים, ותוכיים." מלכים א' פרק י' כ"ב
משקל
10
-
38
קילו
תוחלת חיים בטבע
31
שנים
הזכרים גדולים בצורה משמעותית מהנקבות
מעניין לדעת
  • המנדרילים נחשבו בעבר קרוביהם של הבבונים אך כיום הופרדו מקבוצה זו מאחר והם נבדלים מהם בכמה תכונות. ראשית, המנדרילים נבדלים מהבבונים בצבעוניותם. פניהם וישבנם של המנדרילים, בעיקר של הזכרים, מקושטים בגוונים עזים של אדום, כחול וצהוב. המנדרילים נבדלים מהבבונים גם באזור מחייתם. בעוד הבבונים חובבים אזורים פתוחים של סוואנה או נוף הררי, המנדרילים הם דיירים של יערות הגשם של קמרון וגבון שבמערב אפריקה. אבל ההבדל הקיצוני ביותר הוא באורח החיים. הבבונים חיים בקבוצות משפחתיות המונהגות בידי זכר שליט. במשך שנים רבות הניחו כי גם המנדרילים חיים במבנה חברתי דומה. רק בשנים האחרונות הסתבר כי המערכת החברתית של המנדרילים שונה לחלוטין. הם חיים בלהקות ענק המונות מאות פרטים ואף למעלה מאלף. להקות אלה מורכבות מנקבות, מצאצאיהן ומפרטים מתבגרים. הזכרים הבוגרים אינם חיים בקבוצות באורח קבע ומצטרפים אליהן רק כאשר הנקבות מיוחמות. הזכרים נאבקים ביניהם על הזכות להצטרף אל קבוצות הנקבות ולהזדווג עמן. התחרות העזה בין הזכרים על הזכות להזדווג עם הנקבות היא הגורם להבדלי הגודל והצבע בין הזכרים לנקבות. בכדי לנצח בכמה שיותר קרבות פיתחו הזכרים החזקים גוף גדול וניבים ענקיים. גם הצבעים העזים משמשים כאן את הזכרים. ההערכה המקובלת כיום היא כי הצבעים מעידים על בריאותם של הזכרים ועל איכותם. צבעים חזקים יותר מעידים על זכר בריא וחזק יותר. הצבעים מודגשים עוד יותר על ידי הבעות הפנים המגוונות של המנדרילים. לפני הקרבות הזכרים יכולים לשפוט זה את איכותו של זה לפי גודל הגוף, גודל הניבים והצבעים. אם הפער גדול מדי יוותר החלש ויחסוך מעצמו פציעות מיותרות. ייתכן עוד כי הצבעים מאפשרים גם לנקבות לבחון את הזכרים המצטרפים לקבוצה, לבדוק את "איכותם" כאבות אפשריים ולבחור עם מי מהם הן מעוניינות להזדווג.
  • בטבע קבוצות הענק של המנדרילים נעות בעיקר על קרקע היער בעת החיפוש אחר מזון, למרות שהם מטפסים מצוינים. בעת החיפוש אחר מזון מרבים המנדרילים לחפור בקרקע. מי שיסתכל על התצוגה יראה כי מנהג זה לא נעלם גם כאן בשבי והמנדרילים מרבים לחפור בקרקע בחפשם אחר המזון שאנו מפזרים להם. כיום, כאשר בית גידולם המיוער הולך ונהרס, מתרבים המקרים בהם להקות מנדרילים פושטות על שדות חקלאיים של בננות, מניוק, קסאווה ועוד גידולים. החיכוך ההולך וגובר עם בני האדם הפולשים אל היערות גורם להקטנת אוכלוסיות המנדרילים והם נמצאים כיום במצב פגיע. כאן בגן החיות ישנה קבוצה מתרבה המורכבת מזכר בוגר דומיננטי, מספר נקבות בוגרות וכן זכרים ונקבות צעירים. הקבוצה שלנו שייכת לאוכלוסייה האירופית של המנדרילים המנוהלת בצורה מרוכזת בכדי להגדיל את מספרי המנדרילים בגני החיות ולהגן על המין מפני הכחדה.

צילום: שי בן עמי