יען

Heading
שם מדעי
Struthio camelus
מחלקה
עופות
מבנה חברתי
יחידאי
יחידאי או בזוגות. בעונת הרבייה נודד בקבוצות של 5-100 פרטים.
זמן פעילות
פעיל יום
מזון
צמחוני
אוכלים לרוב עשב, פרחים וצמחים שונים. לעיתים אוכלים גם חגבים.
סכנות

ציד.

תוכנית שימור בגן:
שעת האכלה/העשרה
איזור מחיה ותפוצה
אפריקה
סוואנות, מדבריות ושטחים פתוחים.
תמונת מצב
לא בסיכון LC
בעולם
נכחד מהטבע EW
בארץ
בתנך
היען מופיע בתנ"ך פעמים רבות. "כיענים במדבר." (מגילת איכה, פרק ד', פסוק ג').
משקל
70
-
140
קילו
תוחלת חיים בטבע
50
שנים
מעניין לדעת
  • היען הוא העוף הגדול ביותר שחי על פני כדור הארץ. הוא גם המהיר ביותר מבין החיות ההולכות על שתיים. יען במרוצתו יכול להגיע למהירות 60 קמ"ש! ביצי היען הן הביצים הגדולות ביותר בטבע. ביצת יען מקבילה בתחולתה ל 24 ביצי תרנגול ומכיוון שקליפתן קשה מאוד, הן משמשות את ילידי אפריקה לאכילה וככלי מים ורחצה. נוצות היען מבוקשות מאוד בשל גודלן. באפריקה, ובמקומות אחרים, נהגו לערוך מרוצי יענים.
  • יען עשוי להגיע לגיל 40 בטבע ועד 50 בשבי. צבע הזכרים שחור ולבן וצבע הנקבות אפור-חום. בתקופת החיזור – צווארו של הזכר הופך אדום, והוא מאוד תוקפני. הנקבה יכולה להטיל עד 100 ביצים בעונה והזכר הוא שדוגר על הביצים המוטלות על האדמה ללא קן.
  • עד תחילת המאה ה-20 היה היען נפוץ בנגב. תת המין שחי בארץ היה ייחודי לאזור של המזרח התיכון, אך לאחר מכן נכחד מן הטבע באזורינו בעקבות ציד - במיוחד של הביצים – דבר שלא אפשר התרבות ולשימוש בנוצות, כך נכחד תת המין הסורי מהעולם. בשנת 1973 הוקם גרעין רבייה בחי-בר ביטבתה מפרטים שהובאו מאתיופיה וממזרח אפריקה, זהו תת המין הקרוב ביותר למין שהיה קיים בעבר בארץ. ניתן לראות אותם בשמורת החי בר. היען נמצא עדיין בסכנה בשל צייד ושימוש בביצים אך במקומות רבים באפריקה כיום מגדלים את היען בחוות בעיקר לשימוש בנוצותיו, ולבשר יען. חוות אלו מספקות עבודה למקומיים ועוזרות בהפחתת הציד של היען בטבע. דבר זה משפיע על שמירת היען מפני סכנת הכחדה. במקומות אחרים בעולם הופכות חוות היען למצויות יותר.
  • בניגוד למיתוס היען איננה טומנת את ראשה בחול.
  • היען נכחד מהטבע בארץ, והושב באיזור הנגב. .

צילום: תמר רביב